Sunday, July 24, 2011

Penghujung Julai

Di penghujung julai ini, buah-buah pun sudah semakin habis. Tidak galak lagi seperti penghujung Jun dan awal Julai yang lalu. Durian yang galak berbuah bertimbun-timbun di pasar malam sudah merendah bukitnya. Ketika ke Muar untuk melihat persembahan nasyid peringkat kebangsaan, memang banyaklah durian di tei jalan. Apabila balik ke Kedah baru-baru ini pun, satu bas mengikut rombongan terus ke Pendang makan durian di rumah Ustaz Zaki Husin. Aku tidak mengikut mereka pun. Sebabnya kerana aku ini hanya menunggu saat kematian dengan kencing manisku ini. Kalau ditambah dengan durian itu, lagi cepatlah aku bertemu dengan Tok Wan aku dan juga Ustaz Arman yang sudah lama pergi.

Peghujung julai adalah musim yang sunyi dan sepi. Kerja di pejabat pun sudah reda. Adalah kerja ad-hoc yang datang sekali-sekala dan boleh diselesai dengan segera. Tugas-tugas SKT sudah selesai dan berjalan menunggu buku besar ditutup. Yang tidak selesai adalah kehidupan ini dengan simpang dan siurnya.

Perkara pertama yang mendatangkan masalah kepada hidup ini adalah berkaitan dengan shahwat juga. Berbagai-bagai kisah shahwat yang menjadi punca porak peranda alam ini. Kalau shahwat itu tidak melibatkan orang lain, bershahwatlah. Tetapi kalau shahwat itu memusnahkan ekologi sosial, maka penyubur-penyubur shahwat harus berfikir semula agar ekologi sosial tidak terjejas. Malanglah andainya shahwat diutamakan dalam masa slogan rakyat diutamakan ini. Bapak-bapak dan ibu-ibu yang memetingkan shahwat lebih daripada kebajikan dan masa depan anak-anak lalu anak-anak gagal di dalam pelajaran. Pelajaran anak-anak terganggu sehingga merunsingkan guru-guru pula memikirkan masa depan pelajaran anak-anak mangsa shahwat ibu dan bapa.

Para penshahwat ini bukanlah calang-calang orang. Mereka ini ada juga di kalangan ulamak-ulamak. Di kalangan imam masjid negeri dan masjid negara. Di kalangan ahli-ahli majlis ugama islam. Di kalangan guru-guru dan guri-guri agama. Demi menjaga status agamawan mereka, mereka sanggup memaksa pemangsa shahwat mereka supaya menyembunyikan perkahwinan mereka. Mereka berpesan supaya pernikahan mereka di seberang jangan diwar-warkan kepada orang ramai sebab takutlah martabat mereka jatuh. Sekiranya diwar-warkan akan jatuhlah pula talak kepada isteri mereka yang dijadikan pelepas shahwat mereka. Apakah kerana sistem perkahwinan islam yang dilaksanakan di Malaysia ketika ini banyak membuka ruang untuk bershawat secara sembunyi-sembunyi. Banyak perkara yang perlu dilihat semula di dalam sistem perkahwinan ketika ini. Isteri-isteri yang ditinggalkan perlu juga bershahwat. Tetapi stigma masyarakat kepada golongan penshahwat yang lebih daripada satu ini menghalang mereka mengiklankan perkahwinan mereka walau dijalankan di seberang secara sah dan berakad-nikah. Walaupun di dalam Quran disebutkan bahawa perkahwinan adalah untuk menjaga kebajikan anak yatim, tetapi andai dengan anak yatim itu pun disorokkan perkahwinan yang dilakukan senyap-senyap di sempadan, berhikmat lagikah perkahwinan?

Tajuk shahwat ini memang seronok dibualkan. Ada orang yang sudah beranak sedozen dengan nama anak mereka pun sukar diingati bercita-cita menambah alat shahwat mereka. Aku pun suka juga shahwat-menshahwat ini. Kalau diberi peluang mahu juga menjadi ahli kelab penshahwat. Memang bolehlah berlaku adil di dalam giliran malam pertama malam kedua. Tetapi apakah keadilah itu hanya dari sudut keadilan melepaskan peluru shahwat sahaja. Di dalam kitab Iqna' pun hanya giliran shahwat sahaja yang dibincangkan. Namun, pernahkah dibincangkan keadilan dari sudut perasaan anak yang sukar menerima perlakuan shahwat bapa mereka. Apabila ditanya kepada anak-anak mangsa penshahwat ini, terdapat di kalangan mereka yang berkata: Ustaz! Sekiranya membunuh bapa yang asyik bershahwat ini tidak berdosa, mahu saya membunuh bapa saya yang asyik bershahwat dengan isteri mudanya dan membiarkan ibu saya berendam air mata. Sekiranya ini berlaku, harus lagikah bershawat dua, tiga atau empat?

Seolah-olah lelaki ini tidak ada kerja lain kecuali bershahwat sahaja. Begitu juga dengan tindakan kerajaan negeri Islam yang menggalakkan lelaki bershahwat. Mahu memberi insentif kepada sesiapa yang bershahwat lebih. Wakil rakyatnya pun ada yang bershahwat lebih naik mahkamah turun mahkamah. Tidak cukup dengan itu, diberi anugerah pula kepada Abang Jem kerana berjaya bershahwat dengan adil. Tanggung jawab kerajaan bukanlah membuka ruang shahwat kepada rakyat. Banyak lagi yang boleh dilakukan untuk kesejahteraan rakyat. Membantu golongan lelaki di negerinya yang hanya mengulung kain supaya lebih bertanggung jawab kepada keluarga, menggalakkkan kebersihan rakyat. Tetapi taraf kebersihan negeri tersebut sama kotornya dengan tandas di negara Arab. Kalau rakyat hendak bershahwat lebih daripada satu, biarlah menjadi kehendak individu, bukannya mendapat galakan daripada kerajaan. Kerajaan sepatutnya mendidik ketua keluarga menjadi ketua yang bertanggungjawab kepada keluarga, bukan bertanggungjawab kepada shawatnya semata-mata.

Shahwat didahulukan. Cincin berlian diutamakan. Sekian. Terima kasih.

No comments:

Post a Comment